Glaskunst

Glaskunst is een populair onderdeel van de beeldende kunsten. Zo gebruikt de Nederlandse glaskunstenaar en beeldend kunstenaar Sjaak Smetsers glas als inspirerend materiaal om te verwerken en te creëren tot een kunstwerk.

Het glas combineert hij vaak met een verscheidenheid van andere materialen. Een toepassing waar Sjaak Smetsers een van de voorlopers van is geweest. Inmiddels behoort hij tot de bekende en succesvolle kunstenaars in Nederland, die glas als uitgangspunt gebruiken in hun creaties.

Hij past verschillende technieken toe en beperkt zich niet tot één richting van de glaskunst, maar is in de meeste disciplines zeer bedreven. Dit is ook terug te zien in zijn glazen kunstwerken.

Glaskunst technieken

Sjaak Smetsers past een breed scala aan glasbewerkingstechnieken toe. Zowel koude, warme en hete technieken worden gebruikt bij de creatie van de unieke glas kunstwerken.

De koude technieken zijn bijvoorbeeld het snijden, knippen, slijpen, zagen, laseren, vergruizen van glas. Tiffany en Glas-in-lood zijn voorbeelden van koude technieken, zoals ook Appliqué (= een duur woord voor verlijmen).

Warme technieken zijn de technieken die zich afspelen op circa 650 - 850 graden Celsius, zoals het glasfusen, brandschilderen en emailleren.

Hete glastechnieken zijn technieken waarbij ook echt geblazen kan worden. Temperaturen liggen dan rond de 1050 - 1450 graden Celsius. Er zijn twee soorten glasblazen: glasblazen aan de blaaspijp en glasblazen aan de brander (flameworking). Deze technieken kunnen worden gecombineerd met een andere techniek: zandgieten. Een van de kunstwerken van Sjaak Smetsers als voorbeeld is het beeld "Generatie na generatie".

Onderstaand zie je enkele foto's hoe het maken van glaskunst in zijn werk gaat. Zo zie je Sjaak aan het glasgieten in zijn atelier.

Glaskunstenaar aan het werk met glasoven
Flas gieten door glaskunstenaar
Vloeibaar glas gieten
Ruw stuk glaswerk

Het favoriete glaskunstwerk van Sjaak Smetsers

"Here, this sculpture is about love".

In dit kunstwerk van Sjaak Smetsers zijn verschillende glastechnieken met elkaar gecombineerd. Dit maakt het kunstwerk speciaal! Zo is er onder andere gebruik gemaakt van vormgesmolten glas, fusing glas en gestapeld vlakglas.

De afmetingen van dit glaskunst object zijn 62x20x20 cm.

Here, this sculpture is about love 62x20x20 cm SJAAK SMETSERS 3
Here, this sculpture is about love 62x20x20 cm SJAAK SMETSERS 2
Here, this sculpture is about love 62x20x20 cm SJAAK SMETSERS 1
003
Appliqueren glas door glaskunstenaar
pic1
Glaskunstenaar controleers stuk glas

Glaskunst voorbeelden

A colorful boy 51x19x25 cm GEGOTEN GLAS

Kunstwerk uitgevoerd in gegoten glas, glas en brons. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

SANDCASTING SJAAK SMETSERS

MEER INFO

In the middle of a fantastic story 56x19x15 cm

SANDCASTING Kunstwerk (SJAAK SMETSERS) uitgevoerd in gegoten glas, koud glas bewerking en brons. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

MEER INFO

Something wonderful 34x10x10 cm

Het kunstwerk is uitgevoerd in Neolith, Koper en Glas op Belgisch hardsteen. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten

 

MEER INFO

Make life beautiful 33x10x10 cm

Kunstwerk uitgevoerd in Neolith, koper, glas, op Belgisch hardsteen. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten.

MEER INFO

Underneath the tree 48x22x17 cm

Kunstwerk uitgevoerd in gegoten glas, koper, glas en brons. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

MEER INFO

Angel love (goed gemutst) 25x10x10 CM = VERKOCHT

Kunstwerk “Angel love” van SJAAK SMETSERS uitgevoerd in Neolith, koper, glas op Belgisch hardsteen. Dit glaskunstwerk is geschikt voor binnen én buiten

MEER INFO

Glaskunst in opdracht

Een mooi glaskunstwerk voor een geboorte, verjaardag, huwelijk, examen, feest, jubileum, afscheid, relatiegeschenk of reünie? Of zoekt u een kunstwerk voor een speciale gelegenheid die uniek is in zijn soort?

Maak een afspraak en bespreek de mogelijkheden met Sjaak. Hij zal u de mogelijkheden voorleggen, bespreken in welke materialen en maten het kunstwerk uitgevoerd kan worden.

Op uw verzoek creëert Sjaak een uniek kunstwerk.

Galerie Moeëjen Daag

Samen met zijn vrouw en muze Lianne heeft hij een eigen galerie met de bijzondere naam: Moeëjen Daag. Moeëjen Daag klinkt als “Beautiful day” naar een song van U2 “Het hart is een bloem, die in bloei staat”.

Wil je het werk van glaskunstenaar Sjaak Smetsers van dichtbij bewonderen? In de galerie kun je altijd zijn nieuwste kunstwerken zien.

Galerie Moeëjen Daag
Grotestraat 61 A
5931 CT TEGELEN

Openingstijden:
vrijdag: 12-17 u.
zaterdag: 12-17 u.

en bezoek op afspraak
tel. +31 (0) 77 3747510

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een glaskunstwerk? Of heb je vragen?
Neem dan contact op: