Glaskunst

Glaskunst is een vorm van kunst die gebruik maakt van glas als centraal bestanddeel. Het kan vele vormen aannemen, zoals glasblazen, oven gevormd glas en glasfusie. Glaskunstenaars gebruiken verschillende technieken om prachtige kunstwerken te creëren die functioneel of puur decoratief kunnen zijn. Van ingewikkelde glas sculpturen tot glazen schalen en vaasjes, glaskunst voegt een vleugje elegantie en schoonheid toe aan elke ruimte. Wat glaskunst uniek maakt, is de transparantie en lichtdoorlatendheid van het materiaal, waardoor kunstenaars een breed scala aan kleuren, vormen en texturen kunnen verkennen die niet mogelijk zijn met andere materialen.

De Nederlandse glaskunstenaar en beeldend kunstenaar Sjaak Smetsers gebruikt glas als inspirerend materiaal om te verwerken en te creëren tot een kunstwerk. Het glas combineert hij vaak met een verscheidenheid van andere materialen. Dat is een toepassing waar Sjaak Smetsers een van de voorlopers van is geweest. Daardoor behoort hij inmiddels tot de bekende en succesvolle kunstenaars in Nederland, die glas als uitgangspunt gebruiken in hun creaties.

Glaskunst technieken

De glaskunst van Sjaak Smetsers komt met de toepassing van verschillende technieken tot stand. Hij beperkt zich niet tot één richting van de glaskunst, maar is in de meeste disciplines zeer bedreven. Dit is ook terug te zien in zijn glazen kunstwerken. Enkele voorbeelden van deze technieken zijn:

  • Glasblazen: Hierbij wordt het glas verhit tot het smelt en dan wordt het gevormd. Er zijn twee soorten glasblazen: glasblazen aan de blaaspijp en glasblazen aan de brander (flameworking). Deze technieken kunnen worden gecombineerd met een andere techniek, het zogeheten "zandgieten". Het glaskunstwerk "Generatie na generatie" is daar een mooi voorbeeld van!
  • Glasfusing: Dit is een techniek waarbij stukken glas aan elkaar worden gesmolten door ze te verhitten in een oven.
  • Glasetsen: Het oppervlak van het glas wordt geëtst met een zuur of een zandstraaltechniek om een patroon of ontwerp te creëren.
  • Glasverven: Glas wordt beschilderd met kleurstoffen en vervolgens gebakken in een oven om de kleuren te fixeren.
  • Pâte de verre: Met een glaspoeder mengsel wordt een vorm gemaakt die vervolgens wordt verhit in een oven om te smelten.
  • Glas in lood: Stukken gekleurd glas worden aan elkaar gezet met behulp van loodstrips om een patroon te creëren.
  • Glasverlijming (Appliqué): Hierbij worden stukken glas aan elkaar gelijmd met een speciale lijm om een driedimensionaal object te maken.

Onderstaand zie je enkele foto's hoe het maken van glaskunst in zijn werk gaat. Zo zie je Sjaak aan het glasgieten in zijn atelier.

Glaskunstenaar aan het werk met glasoven
Flas gieten door glaskunstenaar
Vloeibaar glas gieten
Ruw stuk glaswerk

Het favoriete glaskunstwerk van Sjaak Smetsers

Voor Sjaak persoonlijk is het werk "Here, this sculpture is about love" zijn favoriete kunstwerk, omdat er verschillende glastechnieken met elkaar gecombineerd worden. Dit maakt het kunstwerk speciaal! Zo is er onder andere gebruik gemaakt van vormgesmolten glas, fusing glas en gestapeld vlakglas.

De afmetingen van dit glaskunst object zijn 62x20x20 cm.

glaskunst favoriet detail
glaskunst favoriet totaalbeeld
glaskunst favoriet voet
Glaskunstwerk in wording
Appliqueren glas door glaskunstenaar
Glaskunst in wording
Glaskunstenaar controleers stuk glas

Glaskunst voorbeelden

Een reis naar binnen 50x12x12 cm Brons en glas

Uniek kunstwerk (SJAAK SMETSERS) uitgevoerd in brons, koper, glas op Belgisch hardsteen. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten.

MEER INFO

Ventje 32x9x9 cm en Lieve 32x9x9 cm

Kunstwerken uitgevoerd in Neolith, bladgoud, koper, glas op Belgisch hardsteen. Deze kunstwerken zijn geschikt voor binnen én buiten.

MEER INFO

Colors become other colors 51x20x15 cm Sand Casting (ZANDGEGOTEN GLAS)

Kunstwerk uitgevoerd in zandgegoten glas, glas en brons. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

 

MEER INFO

Today I’m free 44x15x12 cm

Kunstwerk uitgevoerd in glas, koper en brons. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

MEER INFO

Belly waves 44x15x12 cm

Kunstwerk uitgevoerd in glas, koper en neolith. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

MEER INFO

Miss Selfconfident 31x8x8 cm = VERKOCHT

Kunstwerk uitgevoerd in Neolith, koper, glas op Belgisch hardsteen. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten.

MEER INFO

Glaskunst in opdracht

Een mooi glaskunstwerk voor een geboorte, verjaardag, huwelijk, examen, feest, jubileum, afscheid, relatiegeschenk of reünie? Of zoekt u een kunstwerk voor een speciale gelegenheid die uniek is in zijn soort?

Maak een afspraak en bespreek de mogelijkheden met Sjaak. Hij zal u de mogelijkheden voorleggen, bespreken in welke materialen en maten het kunstwerk uitgevoerd kan worden.

Op uw verzoek creëert Sjaak een uniek kunstwerk.

Bekijk de glaskunst live bij Galerie Moeëjen Daag

Samen met zijn vrouw en muze Lianne heeft hij een eigen galerie met de bijzondere naam: Moeëjen Daag. Moeëjen Daag klinkt als “Beautiful day” naar een song van U2 “Het hart is een bloem, die in bloei staat”.

Wil je het werk van glaskunstenaar Sjaak Smetsers van dichtbij bewonderen? In de galerie kun je altijd zijn nieuwste kunstwerken zien.

Galerie Moeëjen Daag
Grotestraat 61 A
5931 CT TEGELEN

Openingstijden:
vrijdag: 12-17 u.
zaterdag: 12-17 u.

en bezoek op afspraak
tel. +31 (0) 77 3747510

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een glaskunstwerk? Of heb je vragen?
Neem dan contact op: