Glaskunst

Glaskunst is een vorm van kunst die gebruikmaakt van glas als primair medium. Het kan vele vormen aannemen, zoals glasblazen, oven gevormd glas en glasfusie. Glaskunstenaars gebruiken verschillende technieken om prachtige kunstwerken te creëren die functioneel of puur decoratief kunnen zijn. Van ingewikkelde glas sculpturen tot glazen schalen en vaasjes, glaskunst voegt een vleugje elegantie en schoonheid toe aan elke ruimte. Of u nu een fervent verzamelaar bent of gewoon geniet van de schoonheid van glaskunst, er is voor iedereen iets te vinden in dit diverse en fascinerende medium.

De Nederlandse glaskunstenaar en beeldend kunstenaar Sjaak Smetsers gebruikt glas als inspirerend materiaal om te verwerken en te creëren tot een kunstwerk. Het glas combineert hij vaak met een verscheidenheid van andere materialen. Dat is een toepassing waar Sjaak Smetsers een van de voorlopers van is geweest. Daardoor behoort hij inmiddels tot de bekende en succesvolle kunstenaars in Nederland, die glas als uitgangspunt gebruiken in hun creaties.

Sjaak past verschillende technieken toe en beperkt zich niet tot één richting van de glaskunst, maar is in de meeste disciplines zeer bedreven. Dit is ook terug te zien in zijn glazen kunstwerken.

Glaskunst technieken

Sjaak Smetsers past een breed scala aan glasbewerkingstechnieken toe. Denk daarbij aan koude, warme en hete technieken die gebruikt worden bij de creatie van unieke glas kunstwerken.

De koude technieken zijn bijvoorbeeld het snijden, knippen, slijpen, zagen, laseren, vergruizen van glas. Zo zijn Tiffany en Glas-in-lood voorbeelden van koude technieken. Een ander voorbeeld is Appliqué (= een duur woord voor verlijmen).

Warme technieken zijn de technieken die zich afspelen op circa 650 - 850 graden Celsius, zoals het glasfusen, brandschilderen en emailleren.

Hete glastechnieken zijn technieken waarbij ook echt geblazen kan worden. Temperaturen liggen dan rond de 1050 - 1450 graden Celsius, waardoor het glas dikvloeibaar wordt.
Er zijn twee soorten glasblazen: glasblazen aan de blaaspijp en glasblazen aan de brander (flameworking). Deze technieken kunnen worden gecombineerd met een andere techniek, het zogeheten "zandgieten". Het glaskunstwerk "Generatie na generatie" is daar een mooi voorbeeld van!

Onderstaand zie je enkele foto's hoe het maken van glaskunst in zijn werk gaat. Zo zie je Sjaak aan het glasgieten in zijn atelier.

Glaskunstenaar aan het werk met glasoven
Flas gieten door glaskunstenaar
Vloeibaar glas gieten
Ruw stuk glaswerk

Het favoriete glaskunstwerk van Sjaak Smetsers

Voor Sjaak persoonlijk is het werk "Here, this sculpture is about love" zijn favoriete kunstwerk, omdat er verschillende glastechnieken met elkaar gecombineerd worden. Dit maakt het kunstwerk speciaal! Zo is er onder andere gebruik gemaakt van vormgesmolten glas, fusing glas en gestapeld vlakglas.

De afmetingen van dit glaskunst object zijn 62x20x20 cm.

glaskunst favoriet detail
glaskunst favoriet totaalbeeld
glaskunst favoriet voet
Glaskunstwerk in wording
Appliqueren glas door glaskunstenaar
Glaskunst in wording
Glaskunstenaar controleers stuk glas

Glaskunst voorbeelden

In the cup of life all emotions dance 118x22x20 cm

Bij dit unieke glaskunstwerk “In the cup of life all emotions dance” kwamen maar liefst vier verschillende materialen aan te pas. Het is gemaakt van gefused glas, koper, geblazen glas en brons. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

 

MEER INFO

Het is goddelijk wat deze schepper schept 46x25x16 cm

Kunstwerk “Het is goddelijk wat deze schepper schept” van Beeldend kunstenaar SJAAK SMETSERS is uitgevoerd in koper, zilver, glas, brons en aluminium. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten.

MEER INFO

Orientation in the past is being in now 58X25X20 CM

Kunstwerk “Orientation in the past is being in now” van Beeldend kunstenaar SJAAK SMETSERS is uitgevoerd in GOUD, brons, koper, glas. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen.

MEER INFO

Miss Selfconfident 31x8x8 cm

Kunstwerk uitgevoerd in Neolith, koper, glas op Belgisch hardsteen. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten.

MEER INFO

Doctor Idea 32x8x8 cm

Kunstwerk uitgevoerd in Neolith, koper, glas op Belgisch hardsteen. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten.

 

 

MEER INFO

Something wonderful 34x10x10 cm

Het kunstwerk is uitgevoerd in Neolith, Koper en Glas op Belgisch hardsteen. Dit kunstwerk is geschikt voor binnen én buiten.

MEER INFO

Glaskunst in opdracht

Een mooi glaskunstwerk voor een geboorte, verjaardag, huwelijk, examen, feest, jubileum, afscheid, relatiegeschenk of reünie? Of zoekt u een kunstwerk voor een speciale gelegenheid die uniek is in zijn soort?

Maak een afspraak en bespreek de mogelijkheden met Sjaak. Hij zal u de mogelijkheden voorleggen, bespreken in welke materialen en maten het kunstwerk uitgevoerd kan worden.

Op uw verzoek creëert Sjaak een uniek kunstwerk.

Bekijk de glaskunst live bij Galerie Moeëjen Daag

Samen met zijn vrouw en muze Lianne heeft hij een eigen galerie met de bijzondere naam: Moeëjen Daag. Moeëjen Daag klinkt als “Beautiful day” naar een song van U2 “Het hart is een bloem, die in bloei staat”.

Wil je het werk van glaskunstenaar Sjaak Smetsers van dichtbij bewonderen? In de galerie kun je altijd zijn nieuwste kunstwerken zien.

Galerie Moeëjen Daag
Grotestraat 61 A
5931 CT TEGELEN

Openingstijden:
vrijdag: 12-17 u.
zaterdag: 12-17 u.

en bezoek op afspraak
tel. +31 (0) 77 3747510

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een glaskunstwerk? Of heb je vragen?
Neem dan contact op: