Glaskunstenaar

Het glas als inspirerend materiaal om te verwerken en te creëren tot een kunstwerk. De Nederlandse beeldhouwer en glaskunstenaar Sjaak Smetsers kwam via een bevriend kunstenaar in aanraking met een minuscuul klein glasoventje, waarbij na twee jaar experimenteren en bewerken “boetseren” van glas zijn eerste glaskunstwerken ontstonden.
Met een grote kennis van andere materie en materialen zag hij de ongekende mogelijkheden van combinaties van brons, koper, cortenstaal, RVS en keramiek, maar ook goud, zilver en palladium als toegevoegde waarde aan het voor hem inmiddels bekende materiaal glas. Een toepassing die in de loop der jaren door steeds meer kunstenaars gedaan wordt en waar Sjaak Smetsers in de vorige eeuw een van de voorlopers was.
Inmiddels behoort hij tot de bekende en succesvolle beeldhouwers in Nederland, die glas als uitgangspunt gebruiken in hun creaties.

Het atelier van een glaskunstenaar

In zijn atelier heeft hij in de loop der jaren mogelijkheden gecreëerd, om te kunnen werken op eindeloze manieren. In zijn atelier heeft hij naast slijp-, schuur- en zaagmachines voor glas ook twee glasovens staan voor glasblazen, glasgieten, fusing, sandcasting, glasverlijming, glasconstructies, pâte de verre en vormgesmolten glas. Werkzaam met zowel float- als kristalglas, werkt hij daarnaast met plasmasnijders, verschillende soorten las en soldeer mogelijkheden, alsmede buig- en walsmachines voor staal, koper en RVS.

Glaskunstenaar aan het werk met glasoven
Flas gieten door glaskunstenaar
Vloeibaar glas gieten
Ruw stuk glaswerk

Glaskunst in opdracht

Met zijn oeuvre is hij via internationale kunstbeurzen en galeries over de hele wereld terecht geraakt en bekend geworden. Je vindt zijn glaskunst van New York tot Tokio. Wandelend door Central Park zie je zijn kunst in appartementen grenzend aan het park.
Als je hem vraagt naar zijn favoriete kunstwerk, krijg je als antwoord: “Mijn laatst gemaakte kunstwerk.” Wat ongetwijfeld ook een antwoord is voor zijn drang om te creëren. Die drang gebruikt hij zeker ook bij de vele kunstwerken in opdracht, die hij maakt voor kunstminnaars en liefhebbers. Kunstwerken in opdracht maakt hij op verschillende wijze. Dit kan de ene keer voor een jubileum of jubilaris zijn, of om maar eens wat voorbeelden te noemen: asverwerking in een kunstwerk als herinnering, of een kunstwerk als blijk van vriendschap, of een kunstwerk op een graf. Tijdens het proces van kunst in opdracht vindt er vaker tussentijds overleg plaats met de opdrachtgever. Waarbij een opdracht altijd begint met een mooi gesprek over het leven van diegene voor wie het kunstwerk bestemd is, dat kan zijn voor diegene die het krijgt, of voor iemand die zijn leven al heeft afgerond.

Glaskunstwerk in wording
Appliqueren glas door glaskunstenaar
Glaskunst in wording
Glaskunstenaar controleers stuk glas

Glaskunstenaar Sjaak smetsers aan het werk

In de onderstaande video zie je Sjaak Smetsers aan het werk in zijn atelier. Zijn kunstwerk "An Old hippie full of joy" wordt gemaakt en afgewerkt. Dit kunstwerk bestaat uit glas in combinatie met koper. De voet is gemaakt van Belgisch hardsteen.

Tuinobject Brons Glas juli 2016
Sjaak in atelier nieuw wandobject
DSC_0025
Sjaak in atelier HANDEN

Galerie Moeëjen Daag

Samen met zijn vrouw en muze Lianne heeft hij een eigen galerie met de bijzondere naam: Moeëjen Daag, waar altijd zijn nieuwste kunstwerken te zien zijn.

Moeëjen Daag klinkt als “Beautiful day” naar een song van U2 “Het hart is een bloem, die in bloei staat”. Zowel Sjaak als zijn muze Lianne zijn naast kunstminnaars ook nog minnaars van en voor het leven. Hun hart staat in bloei…

Wil je meer werk van glaskunstenaar Sjaak Smetsers zien?

Galerie Moeëjen Daag
Grotestraat 61 A
5931 CT TEGELEN

Openingstijden:
vrijdag: 12-17 u.
zaterdag: 12-17 u.

en bezoek op afspraak
tel. +31 (0) 77 3747510

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in een glaskunstwerk? Of heb je vragen?
Neem dan contact op: