MUZE 

Voor Lianne 
Ik ben een vogel; zij de reizende lucht die me draagt 

Muze

Zij paart schoonheid aan levensinvulling. Of dit nou met liefde of met uiterlijk te maken heeft, voor haar is het gelijk. Zij is trouw aan iedereen en daarmee aan de samenleving, maar het meest nog aan zichzelf. Dat staat voorop. Zij is een draagster zonder ballast, want wat ze ook draagt, ze maakt de wereld lichter. Zij is de fee in duizend dromen, ze zwermt, ze klaart, ze is groter dan ik. Ik geloof zelfs dat deze muze veel groter is dan deze kunstenaar. Deze muze is het meest perfecte schilderij, het perfecte beeld. Ik heb het over mijn muze.

 

Veel kunstenaars leven in mijn optiek in een waas van verwarring. Een niet vooruitkomen en onbegrepen bezig zijn in deze degelijke wereld. Goede verwarring is iets anders, het is een zeldzaamheid. Een verwarring kan alleen maar goed worden als er ruggengraat is. Dat heeft een kunstenaar op zijn minst nodig, wil hij door kunnen gaan en voortdurend met zijn kunst bezig kunnen zijn. Hij moet kunnen gaan tot aan het uiteinde van rafels, balanceren op het onmogelijke. Zijn innerlijke spanningsveld is flinterdun.

Maar meer nog heeft hij iets of iemand nodig in zijn omgeving. Een spiegel vol sympathie met hier en daar zwarte vlekken waar toch licht in schijnt. Dat is mijn muze. Ze maakt het bestaan goddelijk;

de wereld aantrekkelijk met al zijn zwarte gaten.

Zij ontbloot mijn ziel en zeggen. Zij vult mijn buik met kinderlijke gedachten, daar waar mijn beelden groeien. Haar klanken zijn duizend zingende vogels. Zij kent maar één wet. En dat is de wet van de liefde.

Die liefde heeft een naam: Lianne.

Ochtend

 

Ontbloot kijken haar ogen mij aan.

Een nieuwe dag sijpelt binnen.

God en duivel mixen zich.

Een vogel fluit.

Haar ogenlicht schijnt van binnenuit naar buiten en komt binnen,

verbindt kunstenaar aan godin.

Een mooie dag wacht.

Alweer een mooie dag.

Ik ben al op weg. Verbonden.

Op weg naar Moeëjen Daag*

 

Sjaak Smetsers

 

* de naam van het atelier en

de naam van de galerie