4 AUGUSTUS t/m 10 september 2022

EXPOSITIE: HUMAN/ MENSELIJK

bEELDEN IN DE TUINEN VAN HET HOFJE VAN MEVROUW VAN AERDEN IN LEERDAM

Hofje van Mevrouw van Aerden, Kerkstraat 67, 4141 AZ  LEERDAM.

Van 4 augustus t/m 10 september 2022.

Open: do t/m za 13.00 - 17.00 uur.

Deelnemende kunstenaars
Curator Piet Augustijn heeft werk bijeen gebracht van de volgende kunstenaars: Jan Aldenhoven, Hans van Bentem, Fleur van den Berg, Marieke Bolhuis, Erik Buijs, Maria van Gerwen, Herman Lamers, Pepijn van den Nieuwendijk, Josje Caecilia Schepman, Camile Smeets, Det Smeets, Sjaak Smetsers en Joost van den Toorn.

In de beeldhouwkunst van de afgelopen 40 jaar zijn uitingswijzen, stijlen en materiaalgebruik welhaast onuitputtelijk geweest. De mensfiguur is daarbij een belangrijke bron van inspiratie gebleken. In de 21e eeuw is de menselijke figuur/ het mensbeeld een thema dat van veel kanten wordt benaderd en waaraan op verschillende manieren inhoud wordt gegeven.

De buitententoonstelling HUMAN/ MENSELIJK zoomt in op die ontwikkelingen en laat in alle bescheidenheid zien hoe en waarheen die mensfiguur zich anno 2022 heeft ontwikkeld. En dan gaat het niet alleen om de mooie kanten van de mens, een gaaf gezicht, een krachtig, jong en stoer lichaam of een mooie kop, maar vooral ook om de onvolkomenheden, om een realiteit, die soms wreed en droevig kan zijn. Opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid, de kwetsbaarheid van het lichaam, identiteit, seksualiteit, maar ook de maakbaarheid daarvan, het karakter, uiteenlopende afwijkingen, de duistere kanten van de mens. Daarnaast ook de mens met dierlijke eigenschappen of zijn het dieren met menselijke eigenschappen?

Er zijn herkenbare beelden waarin de mens op een voetstuk wordt geplaatst naast beelden waarin de mensfiguur als een silhouet de tijd en de ruimte trotseert, slanke gestalten naast prominent aanwezige bijna barokke verschijningen, beelden in brons, staal, hout, glas, porselein, aardewerk en combinaties van meerdere materialen.

De tentoonstelling in de tuinen van het Hofje laat zien dat de verscheidenheid in beeldende uitingen symbool staat voor de verscheidenheid aan mensen, die we dagelijks kunnen ontmoeten en die misschien wel bij ons om de hoek wonen.

Human toont het dna van de mens en van het beeld: uniek, ingetogen, extravert, aanwezig, bescheiden, verstild, introvert, klassiek, herkenbaar, gedegen, experimenteel. In de verstilde en gecultiveerde intimiteit van de tuinen hebben de beelden elk hun eigen zeggingskracht.

 

Piet Augustijn/ curator

 

Beelden in het hofje foto 9
Beelden in het hofje foto 5
Beelden in het hofje foto 2
Beelden in het hofje foto 1
Beelden in het hofje foto 8
Beelden in het hofje foto 4
Beelden in het hofje foto 7

Berichten tips

WIJ ZIJN IEDERE VRIJDAG EN ZATERDAG GEOPEND VAN 13.00 – 16.00 UUR EN BEZOEK OP AFSPRAAK NA TELEFONISCH CONTACT

Je bent van harte welkom! Sjaak en Lianne Smetsers-Sampers Galerie Moeëjen Daag Grotestraat 61 A 5931 CT TEGELEN Tel. +31 (0) 77 3747510

KUNST IN VALKENBURG INSIDE/ OUTSIDE: binnen en buiten van kunst genieten…. – Château St. Gerlach/Gerlachuskerk – SJAAK SMETSERS

Zaterdag 9 maart t/m zondag 24 maart 2024 (Inside) en doorlopend (Outside) op het Landgoed Château St. Gerlach

“NOG EFKES EN DAN ZIT ALWEER DE LINTE IN DE LÔCH”

Dit is een regel uit een Venloos vastenavond liedje en herinnert ons eraan, dat elk jaar opnieuw de natuur weer ontwaakt. Evenals dat Sjaak weer...