SJAAK SMETSERS – KUNST IN OPDRACHT

Soms krijg ik de vraag of ik ook kunstwerken maak in opdracht.Jazeker! Veel van mijn tijd besteed ik aan het creëren van kunst in opdracht. Opdrachten die de meest persoonlijke richtingen uitlopen. Bijvoorbeeld het uitbeelden van een eerste ontmoeting, of het afsluiten van een werkzaam leven. Een bijzondere verjaardag,  geboorte, dood. Alles kan uitgebeeld worden. Zijn deze onderwerpen dan zo bijzonder? Nee, want iedereen maakt dit toch mee? Dat klopt, maar juist omdat ik in gesprek ga met de opdrachtgever, kom ik aan informatie, die het mogelijk maakt om een kunstwerk zo persoonlijk en uniek te maken. De verkregen informatie wordt verwerkt en gevormd tot een kunstwerk en is herkenbaar voor de opdrachtgever. Natuurlijk, naar mijn herkenbare handschrift en door gebruikmaking van de materialen: glas, koper en brons. Dat moet ook. Daarvoor komt de opdrachtgever of geefster tenslotte naar mij. Dit laatste heeft met voorkeursliefde voor mijn kunst te maken.

Zo kreeg ik laatst de opdracht om iets te maken voor een vinoloog, wijn! Mijn neusvleugels en tong werden wakker, ook ik hou van wijn. Maar ook mijn oren, wat had deze vinoloog mij te vertellen? Al luisterend groeide mijn creativiteit en werd mijn kunstenaarschap tot in mijn diepste aangesproken. Het gesprek was een feest. Wijn dat heeft te maken met ruiken, kijken, proeven, spugen en beoordelen! Spugen, daar wordt vooral bij een wijnproeverij veel gebruik van gemaakt. De wijn wordt meestal in een spittoon gespuugd. Ook wel 'spuugbak' genoemd. In mijn hoofd was ik al bezig met een kunstwerk. Hup, naar mijn atelier, aan het werk. Kunst creëren! Glas, koper en brons waren de materialen die ik voor ogen had. De voor mij bekende fusing techniek of sandcasting liet ik deze keer achterwege. Omdat wijn uit een glas wordt gedronken, wilde ik ook een glas gebruiken. Zeker ook brons. Deze keer geen brons gieten, maar werken vanuit een bronzen plaat. Bij wijn hoort ook vaak gezelligheid en schoonheid. Bourgondisch gedrag zal ik het maar noemen. Wijn proeven spreekt net als kunst maken, je innerlijke persoonlijkheid aan.

Wat was er dan zo persoonlijk aan deze spittoon, die ik speciaal voor haar maakte? De vrouwelijke vinoloog vertelde mij dat ze hoofdzakelijk mannen krijgt om les aan te geven. Vrije tijd besteding voor jongens boven de achttien jaar, zoals deze vinoloog het noemde. Dat ze daarbij uit Limburg komt, heb ik gelijk maar verwerkt in het kunstwerk. "Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan", kreeg een vrije Limburgse vertaling. Omdat ik van vrijheid en vogels hou, werd het woord vogel kunstzinnig in de vrije vertaling gebruikt. Dôw bös unne rare vogel asse dien wiën weggoéijs. Mijn handschrift als kunstenaar zat er nu duidelijk in. Ook het begrip Cradle to cradle heb ik toegepast in dit bijzondere kunstwerk. Wie gooit er heden ten dage nog iets weg? Alles is toch herbruikbaar? Misschien kan ik daar een volgende keer een thematisch kunstwerk over maken. De herbruikbaarheid en de kunst of een kunstwerk over passie........ Binnen in mij brandt een vlammetje, dat steeds groter wordt..........

 

Carla Lucker Opdracht Les Amis
Life on reflection 63x20x10 cm Brons glas12en Sjaak SJAAK SMETSERS
De goddelijke 3eenheid bij Marieke Dijkshoorn en Bert Van de Rijdt Boxtel
Life on reflection brons glas Arno en Lia van Tulder Hilversum
Kunstwerk Ton Franssen Kessel Hannie2
Kunstwerk Sjaak Smetsers Bavaria 300 jr november 2019
IMG_6504
IMG_6502(Edited)
Fons van Bergen
Caravan
Grafteken Martin 2
Grafteken Martin 1
Carla Lucker Opdracht Les Amis3
ARF_8173
ARF_8205
ARF_8200
Sjaak Smetsers eigen foto kunstwerk Bavaria 300 jr november 2019 2
Onthulling kunstwerk Sjaak Smetsers november 2019 Bavaria2
IMG_6501(Edited)
IMG_6499(Edited)
Improver Premium Foods B.V. opdracht mei 2019 Berno Driessen3
Boot
Summertime brons glas bij Eric en Sabine Bremmers Schwarzwald
Alles draait om de liefde wandobject Wassen Leo en Marianne oktober 2014
Mooie Madam bij Louis en Janneke Jansen in Bakel2 190713-1
Carla Lucker Opdracht Les Amis8
ARF_8166
ARF_8214
Onthulling kunstwerk Sjaak Smetsers november 2019 Bavaria1
Sjaak Smetsers eigen foto kunstwerk Bavaria 300 jr november 2019 3
Onthulling kunstwerk Sjaak Smetsers Peer en Sjaak november 2019 Bavaria
IMG_6503(Edited)
IMG_6498(1)
Improver Premium Foods B.V. opdracht mei 2019 Berno Driessen2
Geslaagd
Opdracht dokter fiets Margreet vd Loo uit Steyl
Excellent day en wandobject finding your bird klant Sluis R. Werbrouck
Do you see a God 152x97 cm Aart en Yvonne van Gorkum 191022

 

KUNST IN OPDRACHT

Geboorte, verjaardag, huwelijk, examen, feest, jubileum, afscheid,
relatiegeschenk, reünie

Zoekt u een kunstwerk voor een speciale gelegenheid, welk uniek is in zijn soort?

Maak een afspraak en bespreek de mogelijkheden met Sjaak. Hij zal u de mogelijkheden voorleggen, bespreken in welke materialen, maten het kunstwerk uitgevoerd kan worden.

Op uw verzoek creëert Sjaak een uniek kunstwerk.

Sjaak en Lianne Smetsers-Sampers

GALERIE MOEËJEN DAAG

Grotestraat 61 A

5931 CT TEGELEN

Tel. +31 (0) 77 3747510

       +31 (0) 6 463 70 816

sjaak@sjaaksmetsers.nl

info@moeejendaag.nl

Openingstijden:

vrijdag 12.00 - 17.00 uur

zaterdag 12.00 - 17.00 uur

Berichten tips

WIJ ZIJN OPEN OP HEMELVAARTSDAG, DONDERDAG 26 MEI 2022, VAN 13.00 – 16.00 UUR!

Heb je lekker vrij op HEMELVAARTSDAG? Zin om eropuit te gaan? FIETSEN, WANDELEN, KUNST KIJKEN? Bezoek STEYL en omgeving en breng een bezoek aan mijn...

OUROBOROS

OUROBOROS De naam OUROBOROS komt uit het Oudgrieks en betekent staart-eter en vormt op die manier een EEUWIGE CIRKEL. Ook symboliseert de OUROBOROS de cyclische...

Lees hier onze nieuwsbrieven

Heb je vragen over of interesse in een beeld, wandobject, foto of schilderij bel of mail! Het is ook mogelijk werk op zicht te bezorgen...